Doordat veel mensen nu thuis werken, is het dagelijks woon-werk-verkeer naar een minimum gegaan. Het is stiller (minder verkeer op de weg en in de lucht), het is schoner (minder zwerfvuil, minder vervuiling) en nieuwe groepen ontdekken de natuur. Helaas betekent dit laatste dat er vuil achter gelaten wordt in de natuur. Stom natuurlijk! Want laat de natuur met al haar mooie groen en bloeiende bomen, planten, struiken, etc de winnaar zijn van de situatie waar we nu in zitten.
Helaas is de Nederlandse lockdown niet vergaand genoeg en duurt nog te kort om grote verandering in de natuur te zien. ,,Dan zou deze situatie jaren moeten duren’’, zegt de Haagse stadsecoloog Martin van den Hoorn. Toch zijn er ? voor een geoefend oor ? al wel veranderingen. Het roodborstje, een begenadigd zanger, heeft zichzelf in de stad aangeleerd om te gaan tsjilpen vóór de ochtendspits losbarst zodat zijn soortgenoten hem zeker horen. ,,Nu het ochtendverkeer veel stiller is, gaat-ie later zingen.’’
Een vogelconcert
Rotterdamse stadsecologen inventariseerden vorige week de stadsnatuur, maar turfden geen soorten die een verloren biotoop heroveren. ,,We hadden al vossen in de stad. Het kan dat je ze nu vaker ziet. Ja, en we kregen een melding van een otter, maar die bleek ontsnapt uit Blijdorp’’, zegt stadsecoloog Niels de Zwarte. Het zit vooral in ons hoofd dat de natuur terugkeert, maar eigenlijk keren wij terug naar de natuur. Wie geen mensen wil ontmoeten en om half zeven ’s ochtends uur een wandeling maakt, krijgt een vogelconcert en niet het geluid van de stad.
Gras tussen de kasseitjes
De verwoestende kracht van het coronavirus boezemt ons angst in, maar de veerkracht van de natuur verbaast ons vooral. Een Italiaanse tv-zender wijdde zelfs een item aan het gras dat groeit tussen de kasseitjes op het beroemde en nu uitgestorven Piazza Novona in Rome. Eenden dobberen er in de fontein van Bernini. Op Sardinië schuimen wilde zwijnen door de straten. In Italiaanse havens steken nieuwsgierige dolfijnen hun snuit boven water om te kijken waar de homo sapiens is gebleven. En kanalen in Venetië zijn nu glashelder doordat de bodem niet wordt omgewoeld door de gondeliers. Maar Nederland is Italië niet. Hier blijven de borstelwagens de straten schoon schrapen, de plantsoenendienst schoffelt door en de maaimachines houden de bermen kort. Zelfs op Schiphol (90 procent minder vluchten) worden de vogels even fanatiek verjaagd als anders, want áls het luchtverkeer weer op gang komt, moet het luchtruim vogelvrij zijn.
De leeuwen zijn nu echt de koning
De leeuwen in Kruger National Park in Zuid-Afrika hebben bezit genomen van de wegen in het park nu er geen mensen meer doorheen rijden. Net als de meeste landen bevindt ook Zuid-Afrika zich in een lockdown vanwege de coronacrisis. Ranger Richard Sowry maakte woensdag zijn patrouille door het park, waar het normaal gesproken krioelt van de toeristen. Hij zag dat de leeuwen door het hele park lagen op de weg waar meestal doorlopend auto's overheen rijden. Kruger Park is inmiddels bijna een maand gesloten. Doorgaans zijn de roofdieren alleen 's nachts op de weg te zien, als er geen auto's rijden. De leeuwen liggen over het algemeen in het gras. Maar het had de avond voor de patrouille geregend, waardoor het gras langs de weg nat was. "Grote katten houden óók niet van water", aldus de woordvoerder van het park.
Geen vlees eten is nog beter voor de natuur
50Plus-leider Henk Krol is door de coronacrisis vegetariër geworden.,,Ik was geen vegetariër, maar ik ben het door deze hele situatie wel geworden”, stelde Krol. ,,Het bevalt mij uitstekend. Ik dacht niet dat ik zonder mijn lapje biefstuk kon. Maar tegenwoordig als ik kijk vind ik het al erg onsmakelijk eruit zien.” De parlementariër zegt niemand te willen verplichten geen vlees te eten. ,,Maar dit is iets kleins waarmee mensen individueel iets kunnen veranderen: is al dat vlees wel nodig? Je moet niet altijd maar wijzen naar de politiek en de overheid.” Krol wil graag na de coronacrisis dat er heel goed gekeken worden wat er structureel kan veranderen om een uitbraak als deze in de toekomst te voorkomen. ,,Ik wil geen verwijten gaan maken, en niet meteen gaan zeggen: dit hebben we verkeerd gedaan. Maar we moeten wel zorgen dat de oorzaak van deze situatie hoog op de agenda komt te staan.”