Heb jij wel eens last van zenuwen voor een sollicitatiegesprek? Het voelen van een beetje spanning is doodnormaal maar zodra je trillende handjes en rode vlekken krijgt, wordt het toch een probleem. Deze uiterlijke kenmerken kunnen jouw kans op een baan verkleinen. Geen zorgen, het toepassen van de volgende zes tips kan jou zeker helpen!
Breekt het angstzweet je uit zodra je voor een sollicitatiegesprek moet? Dat is niet abnormaal, meer mensen hebben hier last van. Je bent dus niet alleen, want ook sporters of artiesten ervaren dit soort klachten. Zenuwen zullen nooit helemaal verdwijnen, maar je kunt er wel alles aan doen om ze onder controle te krijgen. Op deze manier heb je jouw eigen zenuwen in de hand en maak je meer kans op die (felbegeerde) baan. Lees de volgende zes tips aandachtig door en neem ze in je op zodat je deze eigen kunt maken.
1. Richt je op het (hogere) doel
Deze tip komt van sportcoach Timothy Gallwey (voormalig tennisprof) waarmee hij bedoelt dat je de focus moet hebben op het doel wat je stelt. Maak onderscheid tussen de inner game (de strijd die je met jezelf aangaat) en de outer game (het doel dat je wil bereiken). Focus jezelf niet op de zenuwen (inner game) maar op wat je wil bereiken met dit sollicitatiegesprek (outer game), namelijk die nieuwe baan!
2. We zijn allemaal mensen
Bedenk dat de persoon die tegenover je zit ook gewoon een mens is die (waarschijnlijk) ooit heeft gesolliciteerd. Jullie zijn gelijkwaardig, houdt dit dus in je achterhoofd. Denk niet teveel na over zij willen horen, maar geef eerlijk en oprecht antwoord.
3. Oefen in een extreme situatie
Nog een tip vanuit de sportwereld die je zeker kunt gebruiken bij de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek. Dit betekent niet dat je ondersteboven aan de klimwand moet gaan hangen, maar de trap op een neer rennen en je tekts opnoemen, is wel een optie. Op deze manier oefen je met doorpraten terwijl je buitenadem bent en leer je jouw stem te beheersen.
4. Zorg voor een stevige basis
Een zelfverzekerde houding tijdens je eerste indruk is van levensbelang. Jouw eerste indruk, zorgt voor de basis waarop het gesprek voortborduurt. Loop en zit rechtop en geef een stevige hand. Ook is het handig om het gesprek te oefenen met iemand die jou eerlijk feedback geeft. Het is cliché maar een goed begin is het halve werk.
5. Bewerk het onderbewuste
Stevig glimlachen voor het gesprek zorgt voor een verlaging van het stressniveau. Een positieve gezichtsuitdrukking heeft een verlagend effect op het stressniveau. Ook het meebrengen van een bekende geur kan helpen. Spray de parfum van jouw partner op je pols en ruik hieraan, dit allen bewerkt het onderbewustzijn.
6. Benoem de zenuwen
Als je tijdens een gesprek merkt dat je ratelt, benoem dit tegenover jouw gesprekspartner. Zeg bijvoorbeeld; "Ik merk dat ik ratel, dat komt omdat ik deze baan echt graag wil". Zo neem je de spanning bij jezelf weg en kun je dus makkelijker doorgaan in het gesprek.
Bron: AD